О представи

У представи Декамерон по мотивима дела Ђованија Бокача, брачни пар племића, у време епидемије куге, спас од болести и смрти покушава да нађе у физичкој и менталној излоацији од спољашњег света. За потребе одржавања менталне хигијене они ангажују двојицу убогих путујућих глумаца да им скаредним, ласцивним, врцавим и веселим драмолетима скрену пажњу са чињенице да одмах иза првог зида њихове куће неки људи умиру у најстрашнијим мукама.

Уживање у овом вештачки створеном рају бива осујећено када мистериозна болест успе, и поред свих мера заштите, да продре унутар куће и печатом смрти обележи саму господарицу. 

Пред опасношћу од заразе код њених најближих нестају осећаји дужности и љубави и она бива остављена, и од стране супруга и од стране дружбенице, која је воли као рођену сестру, да, без неге или ма какве подршке, умре сама у опустелом дому.

Утеху, љубав и подршку ова жена ће ипак наћи, али код оне особе од које се томе најмање надала. Овом причом богатом изненађујућим обртима, у којој се преплићу безбрижна веселост, хистрионска заиграност, и драматични окршаји, ствараоци представе постављају питање у којим се то околностима и због чега човек одриче добровољне жртве ради другога, која је основна одлика људскости и оно што и даје смисао животу, свесни да долазе до застрашујућег сазнања да истински племенити и храбри људи, као да живимо у време неког посебног облика куге, све учесталије изчезавају из нашег видокруга.

превод Драган Мраовић

драматизација Ана Ђоревић

сценографија Весна Штрбац

костим Драгица Павловић Лаушевић

музика Дарко Рундек

дизајн светла Срђан Цветковић

сценски говор Радован Кнежевић

сценски покрет Марија Миленковић

организатор Тања Перовић

инспицијент Небојша Мишчевић

суфлер Ана Бата

Лица

БЕРГАМИНО Горан Јевтић

МАРТЕЛИНО Радован Вујовић

НИКОЛУО Милош Ђорђевић

ИЗАБЕЛА  Бојана Тушуп

ФИЛИПА  Јана Милић