О представи

„39 СТЕПЕНИКА“ пре свега препознајемо као назив црно-белог филма Алфреда Хичкока из 1935. године. Британски филмски институт прогласио га је за четврти најбољи британски филм свих времена. Прича о 39 степеника старија је од филма. Роман овог назива написао је Џон Бакен, 1915. године.

Патрик Барлоу  (познат по „Националном театру два човека из Брента“, који је постао легенда у Великој Британији)  направио је позоришну адаптацију романа Џона Бакена и филма Алфреда Хичкока, више него слободно. Комад је доживео премијеру 2005. у Лондону.  Текст је 2007. добио награду „Оливије“ за најбољу нову комедију и две награде „Тони“ 2008. На Вест Енду у Лондону игра се годинама са несмањеном пажњом, а на Бродвеју је трајао четири године са више од 1200 представа. Текст је игран у Америци и Великој Британији, Хонг Конгу, Мексико Ситију, Атини, Барселони, Варшави, Сеулу, Буенос Аиресу, Тел Авиву, Паризу, Монтевидеу, Штокхолму, Јужној Кореји, Тампереу, Шангају, Дубајиу, Ахену, Нирнбергу...

Радња комада је једноставна: мушкарац покушава да помогне жени, агенту, контраобавештајцу. Када агенткиња бива убијена, он мора да се бори да спасе себе и истовремено покуша да раскринка групу страних шпијуна који желе да се домогну важне државне тајне.

„Пародија најчешће указује на последње фазе умирања једне идеје.“ Мислимо да је то мисао која је пратила Патрика Барлоуа када је црно-бели трилер Алфреда Хичкока и напети шпијунски роман Џона Бакена претварао у духовиту позоришну забаву у којој четворо глумаца игра све ликове из романа и филма. Политички трилер Патрик Барлоу је преузео као заоставштину наивне и чедне младости XX века, која полако постаје праисторија нашег XXI. Архетипови шпијунских заплета, романтике и патриотизма толико су се пута поновили да су постали општа места. И увек нас изненаде, у другој форми али са истим правилима игре. И овог пута нас изненађују, у игри четири виртуозна глумца који заједно тумаче четрдесетак различитих ликова, а од свега неколико реквизита формирају многобројне просторе, предмете и ситуације. И засмејавају нас до суза.

СЦЕНОГРАФКИЊА Зорана Петров 

КОСТИМОГРАФКИЊА Јелена Стокућа

МУЗИКА И ЕФЕКТИ Војин Ристивојевић

СЦЕНСКИ ПОКРЕТ Дамјан Кецојевић

АУТОР ВИДЕО ПРИЛОГА Душан Јововић

ОРГАНИЗАТОРКА Јована Савић 

АСИСТЕНТКИЊА ОРГАНИЗАТОРКЕ Весна Гајић

АСИСТЕНТКИЊА КОСТИМОГРАФКИЊЕ Адријана Симовић

ИНСПИЦИЈЕНТ Миљан Миљановић

СУФЛЕР Жељко Јаћић

*По уговору са Едвардом Снејпом испред ФАЛ-а (Фаирy Ангел Лимитед)
Оригинални концепт: Сајмон Корбл и Ноби Дајмон
На основу романа Џона Бекена и филма Алфреда Хичкока

Лица

РИЧАРД ХАНЕЈ Виктор Савић

АНАБЕЛА ШМИТ /ПАМЕЛА/ МАРГАРЕТА Анастасиа Мандић

КОМИЧАР 1 Горан Јевтић

КОМИЧАР 2 Андрија Милошевић