О списатељици

Агата Кристи (Agatha Christie) је у целом свету позната као Краљица кримића. Њена дела су продата у преко милијарду примерака на енглеском језику и још толико на другим светским језицима. Она је најобјављиванији аутор свих времена, а само Библија и Шекспирова дела достигла су већу продају него њена дела. Ауторка је 66 крими романа, 150 збирки кратких прича, преко 20 позоришних комада, и 6 романа потписаних псеудонимом Мери Вестмакот. Међу њеним делима су и “Убиство у Оријент експресу” (Murder on The Orient Express), “Смрт на Нилу” (Death on Nile) и “Десет малих црнаца” (And Then There Were None) за који се сматра да је дефинисао овај жанр. 

Први роман Агате Кристи, “Загонетни догађаји у Стајлсу” (The Mysterious Afafir at Styles), написан је пред крај Првог светског рата, у коме је служила као медицинска сестра. У њему је створила Херкула Поароа, сићушног белгијског детектива, чија је судбина била да постане најпознатији детектив из фикције после Шерлока Холмса. Књигу је објавила кућа Бодли Хед 1920. 

После у просеку једне књиге годишње, Агата Кристи је 1926. написала своје прво ремек-дело, “Убиство Роџера Акројда” (The Murder of Roger Ackroyd). То је било прво дело које је издала кућа Колинс. Оно обележава почетак сарадње која је трајала 50 година и која је дала преко 70 књига. “Убиство Роџера Акројда” је такође био први роман Агате Кристи који је драматизован, и под насловом “Алиби” успешно се играо на лондонском Вест Енду. 

1930. године, Агата је на сцену увела нови лик детектива. Када је створила Мис Марпл, Агата није очекивала да она постане популарна колико и Поаро, али “Убиство у викаријату” (The Murder at the Vicarage), где се Мис Марпл први пут појавила, био је само почетак дугог века њене нове јунакиње. “Мишоловка” (Mousetrap), њен најуспешнији позоришни комад, премијерно је изведен 1952, и најдуже је изводјена представа у континуитету у историји. 

1971. Агата је добила највеће национално признање, Орден Британског царства. Умрла је 1976. године Фондација Агате Кристи (Agatha Christie Limited - АCL) управља ауторским и медијским правима на дело Агате Кристи у целом свету од 1955, сарађујући са најеминетнијим филмским, телевизијским, позоришним ствараоцима, као и издавачким кућама и дигиталним платформама, и доприноси да дело Агате Кристи допре до нове публике на иновативне начине, по највишим стандардима. Компанију води унук Агате Кристи, Џејмс Причард. Више информација можете добити на сајту www.agathachristie.com

О представи

Тридесете године прошлог века. Елегантни воз, Оријент Експрес, је принуђен да непредвиђено застане због обилног снега. Догађа се убиство, и Поароов пут кући који је требало да протекне сасвим мирно, постаје поприште још једног случаја који треба решити. Воз је пун осумњичених, а сваки од њих има, наизглед, необорив алиби. Поароов пут почиње у Истанбулу, а остатак приче дешава се нигде другде до у – Југославији, између Винковаца и Брода.

Од 60 крими романа које је написала Агата Кристи, у чак 33 је мистерију решавао белгијски детектив Еркил Поаро, а управо „Убиство у Оријент експресу“ многи сматрају њеним најбољим делом. Ову позоришну адаптацију је написао Кен Лудвиг, чувени савремени комедиограф, нашој публици познат по веома успешним представама „Тенор на зајам“ Народног позоришта Сомбор (режија: Оља Ђорђевић) и „Месец изнад Бафала“ Народног позоришта Суботица (режија: Даријан Михајловић).

Као врсни комедиограф, Кен Лудвиг је на површину мистерије Агате Кристи извукао управо комедију. И Нортроп Фрај је поредио мистерију и комедију, и нашао је велике сличности између ова два жанра: оба почињу од нормалне друштвене ситуације, која се из неког разлога поремети, а онда ликови теже да поврате равнотежу. Комични су и екстравагантни и „повишени“ ликови које је створила Агата Кристи, а тумачењу управо оваквих ликова врло је склон наш ансамбл.

ДРАМАТИЗАЦИЈА Кен Лудвиг

ПРЕВОД Ивана Димић

СЦЕНОГРАФКИЊА Весна Поповић

КОСТИМОГРАФКИЊА Марина Меденица

СЦЕНСКИ ПОКРЕТ Милан Громилић

СЦЕНСКИ ГОВОР Дијана Маројевић

ДИЗАЈНЕР СВЕТЛА Срђан Цветковић

РЕДИТЕЉ СЦЕНСКИХ ВИДЕА Милош Ђукелић

ФОТОГРАФ Миша Обрадовић

КОРЕПЕТИТОР Срђан Марковић

ОРГАНИЗАТОРКА Татјана Перовић

АСИСТЕНТКИЊА ОРГАНИЗАТОРКЕ Милица Топаловић

 

Продукција видео садржаја RED production:

ДИРЕКТОР ФОТОГРАФИЈЕ Владимир Илић Владица

ПРОДУЦЕНТКИЊА Ивана Панић

МЕРЛИН СТУДИО Монтажа

АНИМАТОР Бојан Бенак

ПРАТИЛАЦ КАМЕРЕ Бранислав Ђурковић Банџи

Лица

ХЕРКУЛ ПОАРО Андрија Милошевић 

ПУКОВНИК АРБАТНОТ Виктор Савић / Ђорђе Кадијевић

ХЕЛЕН ХАБАРД Јелена Тркуља

ГРОФИЦА АНДРЕЊИ Лена Богдановић

МЕРИ ДЕБЕНХАМ Борка Томовић

ПРИНЦЕЗА ДРАГОМИРОВ Катарина Гојковић

ГРЕТА ОЛСОН Катарина Марковић

ГОСПОДИН БУК Игор Дамњановић

САМЈУЕЛ РЕЧЕТ Владан Дујовић / Раде Марковић

ХЕКТОР МЕКВИН Стефан Бундало

МИШЕЛ кондуктер / ГЛАВНИ КЕЛНЕР Бранислав Платиша

ОФИЦИР Коста Дабић*

ДЕЈЗИ АРМСТРОНГ Милица Вуксановић*

*полазници Школе глуме и говора ДАДОВ

ПОРТЕРИ Александар Марић и Зоран Мишић

КУВАРИ Марко Ђуричић и Марко Ранчић

ИНСПИЦИЈЕНТ Жељко Јаћић

СУФЛЕРКА Ана Бата