Завршена је још једна успешна сезона!

Позориште “Бошко Буха” је у сезони 2022/23. сарађивало са уметницима са којима је у претходним сезонама остварило изузетно добре сарадње: Даријаном Михајловићем, Тањом Мандић Ригонат, уметничким директором куће Миланом Караџићем, драматуршкињом и списатељицом Иваном Димић и другима.


Сезона је почела премијером комада “Убиство у Оријент експресу” по роману Агате Кристи и драматизацији Кена Лудвига у режији Даријана Михајловића. Ова представа је, што се тиче интересовања публике које од премијере не јењава, превазишла сва очекивања, а имала је и успех на фестивалу “Дани комедије” у Јагодини, где је Јелена Тркуља освојила награду за младу глумицу за улогу Хелен Хабард, а Весна Поповић и Марина Меденица награђене су за сценографију, односно костимографију. У улози најпознатијег детектива на свету Херкула Поароа је Андрија Милошевић, а уз Јелену Тркуљу осумњичене играју Борка Томовић, Виктор Савић, Лена Богдановић, Катарина Гојковић, Катарина Марковић, Игор Дамњановић, Владан Дујовић, Миљан Прљета и Стефан Бундало.


У децембру 2022. одиграна је премијера бајке “Лепотица и Звер” Николаса Стјуарта Греја у режији Милана Караџића. У овој бајци која комбинује елементе мелодраме, хорора и комедије, улогу Лепотице игра нова чланица нашег ансамбла Ања Павићевић, а осим ње, ту су Немања Оливерић, Бранислав Платиша, Ђорђе Кадијевић, Бојана Стојковић, Јана Бјелица и Ивана Зечевић.


Крај ове сезоне обележила је премијера представе “Тајни дневник Адријана Мола” по роману Сју Таунзенд, у драматизацији Милене Деполо, и режији и адаптацији Татјане Мандић Ригонат. Иако је Сју Таунзенд написала чак осам књига о Адријану Молу, најупечатљивији и најчитанији опстали су његови дневници из тинејџ узраста, па се овом представом, наша кућа после дужег времена обраћа и овој циљној групи. У представи играју млади глумци Младен Леро, Андреј Њежић, Реља Јанковић, Ања Павићевић, а осим њих ту су Андријана Оливерић, Стефан Бундало, Катарина Гојковић, Урош Јовчић и Зоран Цвијановић.


Поред поменутог учешћа “Убиства у Оријент експресу” на “Данима комедије” у Јагодини, представа “Хајди” Милене Деполо по мотивима романа Јохане Шпири у режији Ђурђе Тешић, учествовала је на фестивалу “Новосадске позоришне” игре где је поново награђена наша Јелена Тркуља. Представа “Чардак ни на небу ни на земљи” Ане Ђорђевић у режији Јане Маричић учествовала је на ФАС-у, Фестивалу Аситежа Србије, “Питам се, питам, колико сам битан” Ерленда Луа у режији Јане Маричић на фестивалу “Мали свет” у Краљеву, а “Убиство у Оријент експресу” на Позоришном маратону у Сомбору. Представу “Хајди” очекује и учешће на фестивалу “Позориште Звездариште” у септембру ове године, а “Питам се питам колико сам битан” селектована је за велику светску Конференецију позоришта за децу и младе, која ће се одржати у новембру ове године у Београду и Новом Саду, у организацији Аситежа Србија. Ово нас посебно радује јер смо добили прилику да наш рад представимо колегама из читавог
света.


Наше представе је видело преко 60.000 гледалаца а осим београдске, дружили смо се и са публиком Новог Сада, Сремске Митровице, Младеновца и Аранђеловца.

Уз премијере и успехе наших представа, ова позоришна сезона била је посебно значајна за нашу кућу јер је, после изласка у јавност запослених и чланова Управног одбора, коначно направљен корак напред ка реновирању наше матичне сцене на Тргу републике. У очекивању да радови почну, завршавамо ову сезону, и надамо се наставку дружења са нашом драгом публиком и у следећој.